Yleisötyö kehittyy

Minä olen Seija Partanen, teatterin harjoittelija. Opiskelen Humanistisessa Ammattikorkeakoulussa kulttuurituottajaksi. Suoritan nyt syventävää harjoittelua. Harjoitteluni tavoite on kehittää teatterin yleisötyötä. Yleisötyön voi määritellä monella tavalla, mutta yksinkertaisesti ilmaistuna yleisötyö tuo lisäarvoa esiripun molemmille puolille. 

Tämä blogikirjoitusten sarja on osa näytelmän "Juakse ko hullu" yhteyteen kehittelemääni yleisötyötä. Blogin lisäksi on tulossa pari keskustelutilaisuutta ja Klubi-ilta, joidenka sisältö tulee näytelmän teemoista. Toivon kommentteja näihin kirjoituksiin. Myös ehdotuksia yleisötyöhön saa antaa.

Harjoitteluni alkoi 1.12.2015. Pääsin elämäni ensimmäisen kerran mukaan näytelmän lukuharjoituksiin. Oli hienoa istua näyttämöllä ison pöydän ääressä näyttelijöiden ja teknisen henkilökunnan kanssa. Olin lukenut etukäteen käsikirjoituksen. Se oli erikoinen lukukokemus; pelkkiä vuorosanoja! En oikein päässyt sisälle koko juttuun. 

Harjoituksen alussa ohjaaja Kai Paavilainen kertoi näkemyksiään Marjo Niemen kirjoittamasta näytelmästä "Juakse ko hullu". "Vaaau", ajattelin kuunnellessani Paavilaisen kerrontaa. Tarina alkoi valjeta minulle. Näyttelijät alkoivat lukemaan vuorosanoja ja minun tajuntani tarinasta kehittyi lisää. Harjoitusten jälkeen ymmärsin mistä näytelmässä on kyse. Hyvä juttu.

Näytelmän varsinaisissa harjoituksissa käydessäni sain havaita kuinka näyttelijät, taiteen "croostrainingin" ammattilaisset olivat saaneet näytelmän luurangon eli käsikirjoituksen ympärille treenattua jo lihaksia. Tajusin, että samalla tavalla kuin bodari treenaa lihaksiaan näkyviksi, samalla tavalla tarvitaan paljon työtä ja ammattitaitoa käsikirjoituksen näkyväksi tekemiseen. Vahvasti vaikutta siltä, että tästä näytelmästä on tulossa kiiltävä lihaksinen bodari!

Seija

Merkinnän kommentit (2) | » Kirjoita kommentti
Raili Miettinen kirjoitti 2.2.2016 16:59:38
Mielenkiintoista päästä näin maallikkona seuraamaan teatterityötä. Mutta mitäs se yleisötyö sitten on? Onko se niitä klubi-iltoja ja,taitaa,tämä blogikin olla sitä (?).
Seija Partanen kirjoitti 3.2.2016 16:54:18
Kiitos kommentista Raili! Yleisötyö on mitä moninaisinta toimintaa yleisön ja teatterin välillä. Meidän teatterissa tällä hetkellä käytössä ovat mm. tämä blogi, Klubi ja Tenho, josta löytyy lisää infoa yläpalkin "Muut palvelut" alla. Varkauden Teatteri tekee jatkuvasti yhteistyötä päiväkotien ja koulujen kanssa. Näytelmien roolihahmot ja teatterin henkilökunta jalkautuvat myös erilaisiin yleisötapahtumiin. Olisiko sinulla jotain toivomuksia ja ideoita teatterimme yleisötyöhön? Seija