Käsikirjoittaja Marjo Niemi: Näytelmä pienien paikakuntien asukkaille

 

Kun kirjoittaa näytelmän, toivoo sille pitkää elämää. Vaikka näytelmä on olemassa itsellisenä teoksena paperilla, on näytelmä täydellinen vasta esitettäessä. Teatteri on yhteisöllinen taidemuoto ja näytelmä kirjoitetaan esitettäväksi. Siksi Juakse ko hullun elämä ympäri Suomea on lämmittänyt minua hyvin paljon. Varkauden teatterin tarttuminen tekstiin on minulle kirjailijana hyvin tärkeä ja ilahduttava asia. 

Näytelmä sai ammattilaisteatterissa kantaesityksensä vuonna 2004, kun Irene Aho ohjasi sen Jyväskylän kaupunginteatterin suurelle näyttämölle. Seuraavana vuonna Samuli Reunanen ohjasi näytelmän Kajaanin kaupunginteatteriin ja sen jälkeen Juakse ko hullu! on nähty myös lukuisilla harrastajateatterilavoilla ja kesäteattereissa. Viimeksi Tampereen Ylioppilasteatterissa viime vuonna.

Uskoisin tietäväni näytelmän pitkän matkan syyn. Olen kotoisin pienestä kunnasta, jossa kaikki tuntevat toisensa ja toistensa suvut niin pitkälle kuin ihmismuisti ulottuu. Minun kotikunnassani oli paperitehdas, urheiluseura, peltoja, metsää ja kirkko, on muuten edelleen. Sellaisia kuntia on Suomessa aika monta. Kirjoitin siitä maisemasta tarinan tytöstä, jonka perhe on ongelmissa. Kuinka joku aina kantaa vastuuta, vaikka sitten lapsi, jos aikuiset eivät pysty. Näytelmän komiikka pohjaa ihmisen loputtomaan mielikuvitukseen hädässä. Näytelmän maailman ominaislaatu on välittäminen, ilo ja lohtu.

Juakse ko hullun alkuvaiheiden jälkeen kirjoitin samasta maisemasta myös proosateoksen Juostu maa, joka on näytelmän sisarteos. Esikoisromaanini julkaistiin vuonna 2004.

Tällä hetkellä kirjoitan romaania ja näytelmää, toimin Suomen vanhimman kirjallisuusjärjestön Nuoren Voiman Liiton hallituksen puheenjohtajana ja teen monipuolisesti lähivuosina päivänvalonsa saavien taideteosten tiimoilla yhteistyötä mm. kuvataiteilijan, äänitaiteilijan, kahden näyttelijän, proosabändini Ihmissyöjän ystävien, sekä performanssiryhmäni SKAMin kanssa.

Olen aktiivisesti mukana Mahdollisen Kirjallisuuden Seuran toiminnassa, joka etsii proosakerronnan mahdollisuuksia ja pyrkii laajentamaan kirjallisuuskeskustelua. Seura julkaisee huhtikuussa proseduraalisen kollektiiviromaanin Ihmiskokeita, jossa on neljätoista kirjoittajaa, minä mukaan lukien. http://mahdollisenkirjallisuudenseura.tumblr.com/

Toivotan Varkauden Teatterin työryhmälle sydämestäni onnea ensi-iltaan ja toivon, että te alueen asukkaat löytäisitte tienne esitykseen, sillä minä olen kirjoittanut näytelmän juuri teille, jotka asutte suomalaisissa pienissä kunnissa, kuten minäkin olen asunut.

  

Marjo Niemi

Merkinnän kommentit (0) | » Kirjoita kommentti