Helka Haukan ajatuksia ja muistoja 100-vuotiaasta Varkauden Teatterista

Teatteri elämässäni

Tulin Varkauteen v. 1964. Ensimmäisen kerran Varkauden teatteriin astuin  syksyllä 1965. Silloin teatteri oli  elänyt  suunnilleen puolet  sadasta vuodestaan, jotka se nyt 2013 täyttää.

Teatteri tuntui luontevalta tavalta tutustua uuden kotikaupunkini  kulttuurielämään.  Ja meistä: minusta ja teatterista tuli ystävät. Olen kuluttanut Varkauden teatterin penkkejä kohta viisikymmentä vuotta.  Kiitollisena.

Varkauden teatterissa olen saanut kokea  suurenmoisia teatterielämyksiä, oman teatterin esityksinä ja teatterivierailijoilta. Varkauden teatterikerhon jäsenenä, teatterimatkoilla, olen  saanut tutustua kotimaan teattereiden ja muun maailman teatterituotantoon.

Minulle teatteri on vuoropuhelua näytelmän aiheen, sen esitystavan ja näyttelijöiden kanssa. Olen teatterin suhteen ennakkoluuloton. Hyväksyn ammatti –ja  harrastajateatterien esitykset. Toiveena, että  näytelmän teksti olisi  hyvä ja suoritus ammattitaitoinen.

En laita musiikki- tai  puhenäytelmiä paremmuus järjestykseen. Molemmilla on sanomansa. Vain esitystapa erottaa. 

Minä ajattelen: yksi teatterin tehtävistä on tuottaa katsojalle  hyvää mieltä, toinen hauskuttaa. Mutta yksi tärkeimmistä on: panna   katsoja ajattelemaan. Tuottaa  moraalisia ongelmia.

Joskus  kuulee ihmisten sanovan: en voi katsoa, kun näytelmä on niin vakava. Ei vakavaa näytelmää kannata karttaa.  Näytelmän aikana  katsoja voi laskea omat murheensa  näyttelijän hartioille. Näyttelijä on saanut niiden kantamisen  koulutuksen. Jos itkettää, et itke vain näytelmässä olevaa surua, itket myös omaasi.      

Teatteri laajentaa ihmisen ajatusmaailmaa. Opettaa katsomaan asioita  useammalta, kuin yhdeltä kannalta. Mielestäni näytelmän kokeminen on aina henkilökohtainen. Mutta näytelmästä keskustelu, sen purkaminen osiin, on yhteisöllinen.

Näytelmän katsominen kaverin kanssa, antaa mahdollisuuden jälkikeskusteluun. Muistan kaksi iäkkäämpää miestä teatterissa. Istuivat  takanani. Joka kerta, kun komean naisnäyttelijän pohje paljastui, kuului takaani huokaus:  ”voi, voi, kun Veikko ei oo mukana.” Arvelen: Veikko sai yksityiskohtaisen selvityksen  näytelmästä kotona.

Sata vuotta täyttävällä  Varkauden Teatterilla  on  katsoja-aikanani (kohta 50-vuotta) ollut monia, monia, loistavia näytelmiä ja niiden tulkintoja. Niin puhe-kuin musiikkinäytelmien saralla. Teatterimme on kilpaillut tulkinnoillaan tasavertaisesti isompien teattereiden kanssa.

Varkauden Teatteri, monipuolisilla ohjelmavalinnoillaan on rikastuttanut varkautelaisten, Varkauden ympäristön ja ympäri Suomea tulleiden katsojien elämää.

Kerran istuin Oulusta tulleen pariskunnan vieressä teatterissa ja  sanoin heille: olette kai ensimmäistä kertaa katsomassa?

Oi, ei! Tämä on seitsemäs kerta. Tulimme juuri Helsingistä teatterista. Päätimme jäädä yöksi Varkauteen ja katsoa tämän kappaleen  vielä kerran. Tämä on niin  puhutteleva, ja hienosti tulkittu.

PALJON ONNEA  100 VUOTIAS VARKAUDEN TEATTERI !

Merkinnän kommentit (0) | » Kirjoita kommentti