« Takaisin

Taivaan tulet Varkauden Teatterin 19.9.2015

Suomen suosituimpiin kuuluvan tv-sarjan ensimmäiseen tuotantokauteen pohjautuva näytelmä esitetään nyt ensimmäistä kertaa ammattiteatterin lavalla Varkauden Teatterissa.

Taivaan tulet sijoittuu Kemijärvelle, kahdeksan tuhannen asukkaan kaupunkiin, josta teollisuus ja sen myötä työpaikat ja ihmisten elinkeino ovat karkaamassa kannattavampiin maihin. Näytelmässä vanhempi konstaapeli Rauni Väänänen palaa Espoon Kilosta poliisiksi kotikonnuilleen Kemijärvelle. Kolme vuotta aiemmin Raunin äiti hukkui avantoon ja hautajaisissa Pekka Väänänen, Raunin isä, kielsi isyytensä. Äidin tapaturmainen kuolemakin jäi epäselväksi.
Rauni tahtoo selvittää nämä häntä syvästi riivaavat tapahtumat. Selvitystyö avaa vyyhdin erilaisia uusia riivauksia, selvittämättömiä Kemijärveläisten asioita. Se avaa myös yllättävää rakkautta ja ymmärrystä nähdä sen mikä ihmiselle on oikeasti tärkeää.
Taivaan tulissa ihmisten aitous, suoruus ja kierous sekä pienen kaupungin toimintatavat aiheuttavat sekä komediallisia että traagisia tilanteita - välillä yhtä aikaa kumpiakin.


Ohjaksissa nuoria suomalaisia teatteriammattilaisia  
Esityksen on ohjannut ja sovittanut pohjoisen Pudasjärven kaupungin kasvattama ja koulima ohjaaja, näyttelijä, käsikirjoittaja Timo Torvinen. Timo on mm. perustanut Haapaveden Opistoon Teatteri- ja elokuvataiteen sekä Näyttelijantyön ja teatteri-taiteen koulutusohjelmat. Hän toimi koulutuslinjojen vastaavana lehtorina vuosina 2009 – 2012.
Syksyllä 2012, Torvinen lähti mukaan Taittuu ry:n vankilateatterin pilotointihankkeeseen ja toteutti KaleVala esityksen Ojoisten avovankilan miesvankien kanssa, joka esitettiin Hämeenlinnan kaupunginteatterissa keväällä 2013. Timo on kuulunut Hailuoto Teatterifestivaalien ydinporukkaan tapahtuman alkuajoista asti.
Musiikista vastaa kansanmuusikko, kantelisti, laulaja ja säveltäjä Petra Poutanen-Hurme. Hänen viimeisimpiä teatteritöitä ovat olleet Kansallisteatterin Europeus näytelmä ja KOM-teatterin Muuttomiehet.
Lapin magiaa Taivaan tuliin he molemmat ovat ammentaneet Juha Hurmeen Operaatio Paulaharju erämaateatterihankkeesta.

Taivaan tulet on dramatisoinut Timo Parvelan ja Kari Väänäsen tv-käsikirjoituksesta Jari Luolamaa. Lavastus on Jukka Tyrväisen ja puvustus Taina Peltomäen. Äänet ovat Jussi Heiskasen, valot Marko Etelärinteen.
Näytelmän arvioitu kesto on noin 2 tuntia 30 minuuttia sisältäen 20 minuutin väliajan.
Kantaesitys oli Uudenkaupungin teatterissa 24. tammikuuta 2015. Oikeuksia valvoo Suomen Agency North.

Lisätietoja: ohjaaja Timo Torvinen, puh. 040 5961989 tai torvinen.timo@gmail.com

Valokuvia löydätte osoitteesta www.varkaudenteatteri .fi ja sieltä Media ja Kuvapankki
Kuvat: Varkauden Teatteri/Sini Tullila
Liput: 19-22 €. Myynti Varkauden Teatterin lippumyymälä, puh. 044 364  8830 osoitteessa Laivalinnankatu 29, 78200 Varkaus. Liput ovat myynnissä myös Lippupalvelussa.


ROOLIT

Rauni Väänänen.................... Marja Sundgren
Pekka Väänänen................... Markku Ryytty
Kauko Junni............................ Jukka Tyrväinen
Leena Junni............................. Kaisa Mäntymaa
Aimo Peltoniemi.................... Jukka-Pekka Löhönen
Erkki Viherkoski..................... Ville-Veikko Valtanen
Oula Viherkoski..................... Eeli Hänninen / Viljami Laitinen
Sinikka Ström eli Römmi.....Mirja Ryytty
Sini Ström............................... Minja Salmela / Ninna Simonen

Kolmen kopla:
Lötjönen................................... Leena Liimatainen
Röhkö........................................ Jussi Immonen
Hetta.......................................... Annikka Kaistinen

Nilkki / Kilpelä...................... Sakari Kautto
Flamenco-opettaja ym...... Piia Kolima