« Takaisin

Steampunk on villinnyt Varkauden Teatterin

Populaarikulttuurin uusin tyylisuunta, joka yhdistelee höyrykoneiden ja kellonkoneistojen aikakautta on vahvasti esillä Maailmanlopun hautaustoimisto-näytelmän visuaalisessa ylöspanossa.

Ohjaaja ja näytelmän lavastaja Ville-Veikko Valtanen kertoo:” Edellinen lavastukseni näytelmässä Kekkonen – Syntymästä kuolemattomuuteen huokui minimalistista lavastustyyliä ja nyt Maailmanlopun hautaustoimistossa steampunk teeman alla keskitytään pienen pieniin yksityiskohtiin. Yksityiskohdat ovat jopa niin pieniä, että edes näyttelijä ei niitä välttämättä huomaa. Pikkuruisista yksityiskohdista kuitenkin muodostuu valtavan hieno tekstuuri, jonka pystyy näkemään jo kaukaa.”
”On upeaa nähdä talon ”kädentaitajien” innostus aihetta kohtaan. Tämä keväänä on joka osastolla tehty töitä wau -fiiliksissä. Steampunk -rattaisto on todellakin pyörähtänyt käyntiin”, Valtanen jatkaa.

Puvusto hurahti
Pukusuunnittelija-puvustonhoitaja Taina Peltomäen suunnitteluprosessi lähti käyntiin jo tammikuussa. Ohjaajan toive oli saada Viinapirulle ja hänen kahdelle avustajalleen päälle jotakin tyylikästä.

Taina sanoo tyylin löytyneen ihan vahingossa. Hän etsi Sika-Harrille internetistä kuvahaulla nahkaliivejä, mutta sieltä löytyikin jotain ihan muuta - ja Sika-Harri unohtui saman tien.
”Sitten vaan uppouduin etsimään tietoa ja materiaaleja”, sanoo Taina Peltomäki ja jatkaa: ”Meidän steampunk –asut ovat kierrätystä ja niiden suunnittelu on tehty mallinuken päällä. Korut ja lasit ovat mm. romumetallista, nahasta sekä kellon ja korun osista itse tehtyjä. Ainoastaan kengät ja sukat ovat uusia, mutta nekin tuunattuja.”

Lavastamo on mukana ”varustelukilvassa”
”Maailman työläin yksittäisistä lavasterakennelmista kokoonsa nähden on näytelmään tuleva baaritiski”, sanoo Sami Härkönen. ”Pelkästään oluthanan kampeen on käytetty osia pesukoneesta, kirjahyllystä, ovenkahvasta, kellosta ja kynttilälampetista.
”Haastavaa on saada erilaiset materiaalit kiinnittymään toisiinsa. Tänään liimasin 2 tuntia kahtasataa mutteria kiinni muovisiin maalipurkin tulppiin huomatakseni, että ne eivät kestä kiinni. Mutta periksi ei anneta!”, Härkönen jatkaa ja nauraa, ettei myöskään aikaisemmin 14 vuoden teatteriuran aikana oli tarvinnut kahden millin pensseliä.

Ei siis ihme, että lavasterakentaja Mikko Kosunen kutsuu romuttamoa ja kierrätyskeskusta heidän aarreaitoikseen.

Tarpeistonvalmistaja pääsee hifistelemään
Yleensä ottaen näytelmän tarpeisto on jo niin laaja, että tarpeistonvalmistaja Mirja Ryytty sanoo pudonneensa laskuista jo aikaa sitten. Tämän näytelmän tarpeistossa puhutaan reippaasti yli kahdeksastakymmenestä esineestä. Steampunk -kohtauksiin tavaroita on tehty yli 30. Ne ovat kuitenkin olleet se kaikkien mielenkiintoisin juttu.

Esim. Viinapirun kohtauksen yhteen puhelimeen on käytetty mm. puhelimen osia, gramofonin osia, torvea, nahkaa, herätyskelloa ja kaikkea mahdollista metalliromua. Puhelimen valmistus vei kolme päivää. Mirja toteaa: ”Kun alat tekemään jotakin steampunk –esinettä, niin kaikki muu unohtuu. Juttu imaisi minut täysin. Esineen hifistelyä ja fiilaamista voisi jatkaa loputtomiin. Vuosien lisääminen esineeseen on kuin rakentaisi esineelle mielenkiintoisen elämän – tarinan.”


Tulossa on kissamaisia saalistajia
Varkauden Teatterin kampaaja-maskeeraaja Riikka Hakamäki kertoo, että steampunk –tyylillä tehtyä kampausta kuvaavat sanat: isompaa, rajumpaa, enemmän kaikkea. Niin tässäkin näytelmässä kuin muissakin kampaaja-maskeeraaja joutuu aina peilaamaan omaa väripalettiaan puvustuksen valintoihin. Yhteistyöllä eteenpäin!

Herkullisia tehosteita
Näytelmähän ei suinkaan kulje koko ajan steampunk ajassa vaan siirtyy sinne teatterin keinoin. Valaistusmestari Marko Etelärinne sanookin, että aikahyppy näkyy myös valojen ajanmukaisena kellertymisenä ja punertumisena. Takataskusta löytyy paljon mukavia yllätyksiä.

Maailmanlopun hautaustoimisto –näytelmän ensi-ilta on vasta syksyllä 2014.

Silinterihattuja, pitsiä ja taskukelloja
Tyypillisesti steampunkkaajien tapaamisessa pukeudutaan viktoriaanisen ajan mukaisesti. Vaatetuksen väri on usein ruskea tai tumma harmaa. Materiaaleiksi valitaan luonnonkuituja ja nahkaa.

Varusteet, kuten lentäjänlasit, kävelykepit, pitsihansikkaat, taskukellot ja silinterihatut ovat olennainen osa pukeutumista.

Steampunk-kulttuurissa on tapana muokata itse arkiesineistä steampunk-tyylisiä. Varusteet, kuten lentäjänlasit, kävelykepit, pitsihansikkaat, taskukellot ja silinterihatut ovat olennainen osa pukeutumista. Koruissa ja asusteissa yhdistellään metallia, puuta, nahkaa ja lasia. Yleisin metalli on messinki. 

Steampunk-aikakauden katsotaan alkavan 1840-luvulla, jolloin Britanian teollinen vallankumous jyrähti käyntiin. Steampunk kehittyi 1970- ja 80-lukujen aikana kyberpunkista, vaikka muutamia avainteoksia on kirjoitettu jo aiemmin. Nimi steampunk kehitettiin 1980-luvulla, mutta vasta 2000-luvun alussa siitä tuli kokonaan oma alakulttuurinsa. Vaikka ilmiö ei ole Suomessa vielä kovin tuttu, maailmalla steampunk on tunnettu tyylisuunta ja alakulttuurina vahva.

Lisätietoja:   ohjaaja Ville-Veikko Valtanen, puh. 044 3648860