« Takaisin

Sirkuspelle Hermanni ensi-iltaan 23.3.13

Voi änkeröinen! On Pelle Hermannin kosimispäivä. Hermannin sydän lyö hänen ikuiselle ihastuksen kohteelleen ennustaja Sylvialle kiivaammin kuin koskaan. Ilmassa on taikuutta. Mutta voi änkeröinen, kun kaikki ei mene toivotulla tavalla. Kapuloita rattaisiin työntävät taikuri Max , eläintenkesyttäjä Carlos ja voimanainen Ursula. Sympaattinen ja rakastettu Sirkuspelle Hermanni on huumorin siivittämä satuhassuttelu jossa on mukana paljon taikuutta. Näytelmän tapahtumat sijoittuvat pääasiassa Sirkus Hepokatin teltan taakse esiintyjien asuntovaunualueelle.

Ystävyys, rakkaus ja hyväntahtoisuus kunniaan
Koko näytelmän lävistäviä ja kantavia teemoja ovat myönteisyys ja hyväntahtoisuus. Kaikkeen uuteen suhtaudutaan ”isolla Joolla”. Vastoinkäymisissäkin nähdään mahdollisuus. Tässä näytelmässä lasten ei tarvitse istua hipihiljaa vaan heitä yllytetään ja osallistetaan sirkuksen salaisuuksilla ja taikatempuilla. Lapsen terve uteliaisuus ja kiinnostus saa sille kuuluvan arvonsa.

Miehet Hermannin takana
Sirkuspelle Hermanni oli TV2:n Pikku Kakkoselle vuosina 1978-1988 tehty lastenohjelmasarja. Sen pääosaa Pelle Hermannia esitti Veijo Pasanen. Vuonna 1988 edesmennyt Veijo Antero Pasanen syntyi Muuruvedellä 1930. Pasasen pääasiallinen työpaikka oli koko uran ajan Tampereen Työväen Teatteri. Pasanen muistetaan kenties parhaiten Sirkuspelle Hermannin lisäksi Pertsa ja Kilu –televisiosarjan Manki-konnana. Hän näytteli myös suosituissa Heikki ja Kaija- sekä Rintamäkeläiset –sarjoissa.
Pikku Kakkoselle sarjaa käsikirjoittanut Simo Ojanen on myös näyttämöversion käsikirjoituksen takana. Useita kirjallisuuspalkintoja saanut, Porissa asuvan Ojanen tunnetaan myös mm. 3 Ässää -piirrossarjan käsikirjoittajana. Lisäksi hän on käsikirjoittanut Rölli -televisiosarjan jaksoja.

Riitta Pasasen vierailuohjaus
Sirkuspelle Hermanni on varkautelaisen ohjaajan Riitta Pasasen vierailuohjaus. Hänen edellinen ohjaus Varkauden Teatterille oli paljon kiitosta saanut Parhaissakin perheissä vuonna 2011. Lisäksi Pasanen on ohjannut Varkauden Teatterille mm. Pekka Töpöhännän vuonna 2009, Pudotuspelin vuonna 2007, Viimeisen sikarin vuonna 2006 sekä Orvot vuonna 2003. Orvot –näytelmän ohjauksesta Pasanen pokkasi Varkauden Teatterikerhon jakaman Aleksi –palkinnon.

Sirkuspelle Hermannin ensi-ilta on Varkauden Teatterissa 23.3.2013. Sen on dramatisoinut Markku Hyvönen, lavastanut Jukka Tyrväinen ja puvustanut Taina Peltomäki. Musiikki ja laulujen sanat ovat Altti Uhleniuksen ja musiikin toteutus Sami Ruutiainen. Sirkus- ja taikatemppuja on ohjannut Mohamed Hamed, mikä on myös innostanut näyttelijöitä itseään luomaan omaa taikuutta.

Näytelmän arvioitu kesto on n. 1 tunti 40 minuuttia sisältäen 20 minuutin väliajan.
Kantaesitys Keski-Uudenmaan teatterissa 7.3.2009.
Lisätietoja: ohjaaja Riitta Pasanen, puh. 050 3608832