« Takaisin

Risto Räppääjä ja villi kone ensi-iltaan 8.3.14

Rauha Räppääjä uumoilee, että kesästä tulee rauhallinen, sillä Risto istuu päivät pitkät omassa huoneessaan. Hän ei vaadi ruokaa eikä seuraa. Rauha-täti tilaa pizzoja ja sujauttaa niitä ovenraosta Ristolle. Silloin tällöin huoneesta kuuluu "oijoijoi". Rauha uskoo Riston runoilevan, mutta naapurin Nelli Nuudelipää on toista mieltä. Hän suuttuu Ristolle, kun tämä ei huomaa häntä. Nelli kääntää kaiken mielenkiintonsa söpön Ville Pyryn konsertin odottamiseen.

Herra Lindbergin mielestä Risto on muuttunut erakoksi. Syynä on pelikone, jonka ruudulla ukkelit mäiskivät toisiaan. Kone päätyy herra Lindbergin huostaan, mutta pian hänenkin asunnostaan kuuluu "oijoijoi".

Rauha saa Riston ja herra Lindbergin lopulta irti koneen imusta. Vahingossa Risto päätyy räppäämään Ville Pyryn viereen konserttilavalle. Nelli ei ole uskoa silmiään. Ja kaiken tapahtuneen takana on villi kone.

Sinikka ja Tiina Nopolan huoli synnytti kirjan ja sitten näytelmän
Risto Räppääjä ja villi kone –näytelmä perustuu löyhästi saman nimiseen kirjaamme (2006). Alkusysäys kirjaan syntyi ahdistuksesta: hyvinvoivissa länsimaissa lapset ovat virtuaaliteknologian koekaniineita niinä vuosina, jolloin he ovat perinteisesti harrastaneet ulkoleikkejä ja rakentaneet majoja puihin. Ennen miteltiin voimia kavereiden kesken pihalla, nyt seurataan ukkelien mäiskintää ruudulla.  Kun näytelmässämme Rauha-tädille valkenee Riston peliriippuvuus, hän syyttää itseään: olenko ollut huono kasvattaja, olenko johdattanut Ristoa lainkaan kirjallisuuden ja lastenlaulujen pariin. Myös muilla kuin Ristolla on näytelmässä omat riippuvuutensa. Katsoja päätelköön, kummat ovat lopulta koomisempia, lapset vai aikuiset, Sinikka Nopola tiivistää.

Animaatioita, kouluyhteistyötä ja yleisötyötä
Näytelmän tietokonepelien ”painiukkelien ” animaation sekä Ville Pyryn ja Perhosten perheen ruoka-ohjelma videon ovat toteuttaneet Henna Kärkkäinen ja Tiia Jaatinen opinnäytetyönään. He ovat Savon ammatti- ja aikuisopiston Audiovisuaalisen viestinnän 3. vuositason opiskelijoita. Painiukkelien piirtämisen osallistuivat Henna Kärkkäinen, Tiia Jaatinen,  Kalle Matjussi, Juuso Paatsola ja Roni Åkerblom Varkauden Teatterin yleisötyön työpajoissa.

Uudenlaisena työmuotona on ollut Varkauden Teatterin ja Lasten ja nuorten keskus Nikulan yhteistyö. Risto Räppääjä ja villi kone -näytelmän työskentelyn yhteydessä toimii kevään 2014 ajan n. 10-vuotiaiden poikien ryhmä. Ryhmä on muodostettu vapaaehtoisuuden pohjalta. Ryhmässä toimintaan sisältyy taideterapeuttisia ja soveltavan teatterin menetelmiä. Ryhmässä on mahdollisuus tutustua teatterin tekemiseen ja samalla harjoitella vuorovaikutustaitoja, pohtia kaveruuden ja tietokoneen merkitystä omassa elämässä, miettiä omia harrastuksia ja mielenkiinnon kohteita ja lisätä itseilmaisua. Ryhmä on osa Varkauden Teatterin yleisötyötä.

Riitta Pasasen vierailuohjaus

Risto Räppääjä ja villi kone on varkautelaisen ohjaajan Riitta Pasasen vierailuohjaus. Hänen edelliset ohjauksensa Sirkuspelle Hermanni (2013) ja Parhaissakin perheissä ( 2011) niittivät runsaasti kiitoksia ja kehuja. Lisäksi Pasanen on ohjannut Varkauden Teatterille mm.  Pekka Töpöhännän vuonna 2009, Pudotuspelin vuonna 2007, Viimeisen sikarin vuonna 2006 sekä Orvot vuonna 2003. Orvot –näytelmän ohjauksesta Pasanen pokkasi Varkauden Teatterikerhon jakaman Aleksi –palkinnon.

Näytelmän lavastus on Jukka Tyrväisen ja puvustus Taina Peltomäen.  Iiro Rantalan musiikin on sovittanut ja toteuttanut Sami Ruutiainen. Äänet ovat Jussi Heiskasen, valot Marko Etelärinteen, koreografiat Miika Korhosen ja kampaukset sekä maskeeraukset Riikka Hakamäen.
 

Näytelmän arvioitu kesto on noin 1 tunti 30 minuuttia sisältäen 20 minuutin väliajan.

Kantaesitys oli Tampereen Työväen Teatterissa tammikuussa 2010. Oikeuksia valvoo Nordic Drama Corner oy.

 

Lisätietoja:      ohjaaja Riitta Pasanen, puh. 050 3608832

 

Valokuvia löydätte osoitteesta www.varkaudenteatteri .fi ja sieltä Media ja Kuvapankki
Kuvat: Varkauden Teatteri/Sini Tullila ja Tatu Pulliainen

Liput: 10-13 €. Myynti Varkauden Teatterin lippumyymälä, puh. 044 364  8830 osoitteessa Laivalinnankatu 29, 78200 Varkaus. Liput ovat myynnissä myös Lippupalvelussa.

 

ROOLIT

Risto Räppääjä......................................................... Ville-Veikko Valtanen

Nelli................................................................................. Marja Sundgren

Rauha............................................................................ Annikka Kaistinen

Herra Lindberg....................................................... Jukka-Pekka Löhönen

Tietokonemyyjä 1.................................................. Markku Ryytty

Tietokonemyyjä 2.................................................. Leena Liimatainen

Pizzalähetti................................................................. Jussi Immonen

Ville Pyry..................................................................... Jussi Immonen

Pinja Perhonen........................................................ Leena Liimatainen

Pontus Perhonen................................................... Markku Ryytty

Järjestäjä nuorisotalolla.................................... Markku Ryytty