« Takaisin

Retrokomedia Loman ensi-ilta 3.2. klo 18

Risto Jarvan kulttielokuva vihdoin teatteriversiona
Eletään vuotta 1976. Penkkiurheilua harrastava, lupsakka, avioerosta toipuva pankkivirkailija Aimo Niemi päättää lähteä stressilomalle. Tarkoitus on mennä Innsbruckin olympialaisiin kannustamaan suomalaisia hiihtäjiä. Lentoasemalla jokin menee pieleen ja Aimo joutuukin Rhodokselle matkaavaan koneeseen. 

Aimon ja hirtehisen suomalaisen seuramatkajoukkion riemukas yhteisloma alkaa. Perillä tilannetta ei helpota se, että Aimo majoitetaan rouva Niemen tilalle sydänsuruja potevan naistenlehden toimittajan, Marjukan huonetoveriksi. Aimolla on vain hiihtopipo ja sukset eikä yhtään käypää valuuttaa.

Vaikka Aimo yrittää selviytyä lomastaan parhaansa mukaan, hänen kyvyttömyytensä kommunikoida sysää hänet toistuvasti tukaliin tilanteisiin. Samalla ripauksellinen romantiikan siementä odottaa lupaa päästä itämään… Loma on herkullinen tarina meistä ihmisistä.

"Aimo ei oikein sopeudu kanssamatkustajien meininkiin sen enempää kuin kreikkalaisten palvelukonseptiin. Toisaalta ei siihen ole oikein mahdollisuuksiakaan, ”fyrkat, kamppeet ja hotellihuoneen kumppani” eivät nappaa kohdalleen ja pientä vastusta tulee vastaan joka käänteessä”, kuvailee ohjaaja Jouni Rissanen ja jatkaa: "Toisaalta Aimo Niemi on se sama, nykyajassakin tunnistettava suomalainen mies, jonka sosiaaliset taidot ja kommunikointikyky ovat vähän haussa yllättävissä ja jyrkästi muuttuvissa elämän tilanteissa, ”some-taidoista” huolimatta.”

Loma on Jouni Rissasen ensimmäinen ohjaus Varkauden Teatterille. Suonenjoelta lähtöisin oleva Rissanen on teatteritieteiden maisteri ja pitkän linjan teatterintekijä.  Lukuisten teatterituotantojen lisäksi hän on toiminut mm. Haapaveden kansanopiston ilmaisu- ja näyttämötaidon opettajana, teatteriaineiden lehtorina Keskipohjanmaan AMK:ssa Kokkolassa sekä Oulun läänin näyttämötaiteen läänintaiteilijana vv. 2006-2015.

Jouni Rissanen on tuttu mies Kuopion, Jyväskylän ja Oulun kaupunginteattereista. Hänen meriitikseen voidaan lukea Hailuodon teatterifestivaalien käynnistäminen. Tällä hetkellä teatteriaineiden opettajana ja freelancerina toimiva Jouni on mm. tuottajana ja näyttelijänä Juha Hurmeen Operaatio Paulaharjussa.

---

Käsikirjoitus Raija ja Pentti Nokkalan. Lavastus Jonna Kuittinen,  puvustus Taina Peltomäki ja musiikin on säveltänyt Kari Suhonen. Kampaukset on tehnyt Kirsti Karttunen, äänet Jussi Heiskanen ja valot Marko Etelärinne.

Rooleissa Pia Anttila, Annikka Kaistinen, Sakari Kautto, Leena Liimatainen, Jukka-Pekka Löhönen, Jussi Mikkonen, Markku Ryytty, Mirja Ryytty, Ville-Veikko Valtanen ja Maija Yrjölä.

Näytelmä saa keväällä 27 esitystä. Ensi-ilta on Varkauden Teatterissa 3.2.2018 klo 18.
Näytelmän arvioitu kesto on 2 tuntia 20 minuuttia sisältäen 20 minuutin väliajan.
Oikeuksia valvoo Suomen Näytelmäkirjailijaliitto.