« Takaisin

Raja ensi-iltaan 31.1.2015

Koskettava ja armollinen Raja luotaa harvinaisen kypsästi ihmisyyden suuria kysymyksiä. Kuinka paljon vastuuta voi toisesta ihmisestä ottaa? Minkälaisen paikan maailmassa täytämme, kuka meidän ääriviivamme piirtää? Voivatko laki, oikein toimiminen ja halu langeta koskaan yksiin ihmiselämässä? Heikkouskin on vastustamattoman vahva tunne. Sen helmoihin heittäytyvät kirjallisuuden professori ja hänen 16-vuotias oppilaansa. Rakastava aviopari, jonka väliin on tullut muistisairaus.

Näytelmässä kirjallisuudenprofessori Anja Aropalon mies sairastaa Alzheimerin tautia. Hän on ennen muistinsa katoamista pyytänyt vaimoltaan jotain elämää suurempaa. Anjan sisarentytär, 16-vuotias lukiolaistyttö Mari, rakastuu äidinkielenopettajaansa Julianiin, joka vastaa tytön tunteisiin. Kaiken aikaa Julianin pieni Anni-tytär näkee enemmän kuin aikuiset ymmärtävät.

Riikka Pulkkisen Rajassa on porvarillisen tragedian ainekset ja kiitettävä annos valkopesuvoimaa. Pulkkisen tarkkanäköinen proosa kuljettaa rinnakkain traagisia ihmiskohtaloita, jotka risteävät ja resonoivat niin, että Raja jää pitkäksi aikaa mieleen soimaan.

Kiitetty Riikka Pulkkinen
Riikka Pulkkinen (s. 1980) opiskelee Helsingin yliopistossa kirjallisuutta ja filosofiaa. Nuoruutensa Pulkkinen vietti Oulussa, oli lahjakas yleisurheilija ja edusti seuratasolla Oulun Pyrintöä. Riikka Pulkkisen esikoisromaani Raja herätti valtavasti huomiota ilmestyessään vuonna 2006.

Riikka Pulkkinen sai Kaarlen-palkinnon 2007 ja Laila Hirvisaaren rahaston apurahan 2007. Vuonna 2006 hän vastaanotti Helsingin Akateemisen kirjakaupan Suosituin esikoisteos –palkinnon ja  Helsingin Sanomien Antti Majander totesi Rajasta: ”On syytä puhua poikkeuksellisen ansiokkaasta debyytistä.”. Hänen Totta-romaani oli Finlandia-palkintoehdokkaana 2010.

Riitta Pasasen ohjaukset ovat vuoden odotettuja teatteritapauksia
Raja on varkautelaisen ohjaajan Riitta Pasasen vierailuohjaus. Hänen edelliset ohjauksensa Risto Räppääjä ja villi kone (2014), Sirkuspelle Hermanni (2013) ja Parhaissakin perheissä ( 2011) niittivät runsaasti kiitoksia ja kehuja. Lisäksi Pasanen on ohjannut Varkauden Teatterille mm.  Pekka Töpöhännän vuonna 2009, Pudotuspelin vuonna 2007, Viimeisen sikarin vuonna 2006 sekä Orvot vuonna 2003. Orvot –näytelmän ohjauksesta Pasanen pokkasi Varkauden Teatterikerhon jakaman Aleksi –palkinnon.

Raja kuljettaa isojen kysymysten äärelle
Rajan isot tematiikat ovat valta, halu ja pyyntö. Nämä ovat jo yksin suuria sisältöjä – saati yhteen liitettynä. Tämä näytelmä on innostanut minua perehtymään erilaisiin asioihin. Olen miettinyt häpeän problematiikkaa, sen syntymistä ja vaikutusta ihmisen elämään”, kertoo ohjaaja ja jatkaa:” Niin ikään olen pohtinut filosofi Emmanuel Levinasin näkemyksiä etiikasta, itseydestä, toiseudesta, toisen ihmisen kasvojen kohtaamisesta. Lisäksi elämääni ovat uudelleen rikastuttaneet antiikin ajan tragediat, niiden vahva sisältö ja vaikutus vielä nykypäivänä.”

Rajan  ensi-ilta on Varkauden Teatterissa 31.1.2015. Sen on dramatisoinut Seppo Parkkinen. Näytelmän apulaisohjaaja on Jukka-Pekka Löhönen ja musiikin on tilaustyönä säveltänyt Pekka Löhönen.
Sen on lavastanut Jukka Tyrväinen ja puvustanut Taina Peltomäki. Kampaukset ja maskeeraukset ovat  Riikka Hakamäen ja tarpeisto Mirja Ryytyn. Valot ovat Lari Palanderin ja Marko Etelärinteen yhteistyötä ja tehosteet Jussi Heiskanen.

Näytelmän arvioitu kesto on n. 2 tuntia 20 minuuttia sisältäen 20 minuutin väliajan.

Raja sai kantaesityksensä Oulun kaupunginteatterissa 7.9.2012.

Lisätietoja:      ohjaaja Riitta Pasanen, puh. 050 3608832

Valokuvia löydätte osoitteesta www.varkaudenteatteri .fi ja sieltä Media ja Kuvapankki
Kuvat: Varkauden Teatteri/Sini Tullila.

Liput: 19-22 €. Myynti Varkauden Teatterin lippumyymälä, puh. 044 364  8830 osoitteessa Laivalinnankatu 29, 78200 Varkaus. Liput ovat myynnissä myös Lippupalvelussa.