« Takaisin

Pokka pitää ensi-iltaan Varkauden Teatterissa 1.12.2012

Brittikomedian helmi -Pokka Pitää, lähes aristokraattinen Hyacinth tekee täydellisyyden tavoittelusta taidetta.

Snobbailevan rouvan ja hänen perheensä edesottamukset saavat ilon irti uudestaan ja uudestaan Kynttiläillallisten kuningatar Hyacinth Bucket (HUOM. Bukéé) ottaa näytelmässämme haltuunsa Emmet –paran luotsaaman paikallisen teatteriseurueen murhamysteeriharjoitukset. Hyacinth tuppaa elegantisti itsensä esittämään kreivittären osaa.
Ohjaajan ongelmista viis, kun Hyacinthin järkytykseksi mukana näytelmässä ovat myös hänen lupsakka ja lemmenkipeä siskonsa Daisy yhdessä puolisonsa kävelevän käytösvirheen Onslown kanssa. Ja tietenkin toivottoman kevytkenkäinen sisko Rose, joka iskee silmänsä uuteen tuttavuuteen, epävarmaan tietokonenörttiin Millyyn.
Oman mausteensa soppaan lisäävät seurapiirirouva Debden, jonka Hyacinth Bucket hyvin mielellään näkisi kynttiläillallisillaan, sekä auttamattoman sekaisin mennyt isukki.

Kun yrittää olla puolitoista vaikka ei ole yhtä kokonaistakaan…
Kenelläpä meistä ei olisi tuttavapiirissä ainakin yksi Hyacinth… Yksi Pokka pitää tarinan taioista on siinä, että se antaa luvan nauraa ääneen naurettavuuksiin menevälle itsensä pönkittämiselle.
Ihmisellä on sisäänrakennettuna tarve olla arvostettu osa yhteisöään ja sitähän Hyacinthkin vain janoaa. Mutta vimma on niin valtava, että rouvan pyrkimykset kääntyvät häntä itseään vastaan. Muu perhe saa kärsiä hänen järjettömiltäkin tuntuvista päähänpistoista – ja rouva perheestä. Hyacinthin mielestä kun kaiken pitää olla aina tiptop ja näyttää moitteettomalta, mutta hänen kauhuksi maailma toimii toisin.

Brittihuumorin kulmakivi Roy Clarke
Nyt 82-vuotiaan Clarken kynästä ovat lähtöisin mm. sarjat Vielä virtaa  ja Aina auki. Komedioidensa ansiosta hänet on lyöty Brittiläisen imperiumin ritarikunnan jäseneksi.
BBC kuvasi Pokka pitää –sarjaa vuosina 1990-1995. Jaksoja tehtiin yhteensä 44.  Sarja on julkaistu myös DVD:llä. Vuonna 2010 näytelmän teatteriversio lähti kiertämään Iso-Britanniaa.

Kaisa Mäntymaa on Hyacinth
Ensimmäisen kerran Kaisa oli mukana Varkauden Teatterissa vuonna 2010 Zorbaksen esilaulukolmikossa ja kreikkalaisena naisena, sitten Parhaissakin perheissä uupuneena sairaanhoitajana ja oopperalaulaja Ester Mäkikunnas-Torvisena. Päivänsäde, minä ja menninkäisessä hän oli kriitikon ja majatalon emännän rooleissa. Savolaisen teatterikansan tietoisuuteen Kaisa nousi Heinävedellä Teatteri Kolme Welhon menestysnäytelmistä Kuningasjätkä maatalollisen lesken Helvi Hildenin roolista ja Liian paksu perhoseksi Kausun roolista.

Näytelmän on suomentanut Joel Elstelä ja se kantaesitettiin Sipoon Teatterissa 19.1.2012. Varkauden Teatteri on ensimmäinen ammattiteatteri, joka ottaa näytelmän ohjelmistoonsa. Näytelmän ohjaa ja lavastaa Jukka Tyrväinen ja puvustaa Taina Peltomäki. Pokka pitää ensi-ilta Varkauden Teatterissa 1.12.2012. Näytelmän kesto on n. 2 tuntia 10 minuuttia sisältäen 20 minuutin väliajan.

Lisätietoja:
teatterinjohtaja/ohjaaja Jukka Tyrväinen
GSM 044 364 8821
jukka.tyrvainen@varkaudenteatteri.fi

Valokuvia löydätte osoitteesta www.varkaudenteatteri.fi/media/kuvapankki

Liput: 19-22 €. Myynti Varkauden Teatterin lippumyymälä, puh. 044 364  8830 osoitteessa Laivalinnankatu 29, 78200 Varkaus. Liput ovat myynnissä myös Lippupalvelussa.


ROOLIT

Hyacinth Bucket, Kaisa Mäntymaa
Liz, Emmetin vanhempi sisar, Annikka Kaistinen
Emmet, Ville-Veikko Valtanen
Onslow, Jukka-Pekka Löhönen
Daisy, Onslowin vaimo, Hyacinthin sisar, Leena Liimatainen
Rose, Mirja Ryytty
Herra Milson, ”Milly”, Orvo Björninen
Rouva Debden, Merja Horjander
Isukki, Markku Ryytty
Richard, Hyacinthin mies, Markku Ryytty

Linkki ohjelmistosivulle: Pokka Pitää