« Takaisin

Ella ja presidentti villitsee Varkauden Teatterin 11.4.15

Ella ja hänen luokkakaverinsa ovat olleet jo pitkään luokalla 2A, sillä heillä on niin kiva luokka ja niin kiva opettaja, että mitä sitä nyt luokalta toiselle siirtymään.

Presidentin vierailu saa Ellan koulun arjen sekaisin. Kuin kiusallaan rehtori on määrännyt luokan 2A vierailemaan samaan aikaan Kierrätyskeskuksessa, mutta kuinkahan mahtaa käydä?
Lisäksi 2A on ongelmissa, kun Sampan äiti ei päästä poikaansa osallistumaan salaiseen Batman-kokoukseen, koska pitää häntä liian pienenä. Siksi kaverit keksivät, että Sampan on suoritettava Herkuleksen tapaan kaksitoista urotyötä ja kasvettava niiden mukaan poikana ja Batmanina vakuuttaakseen äitinsä. Maan mukavin luokka on vauhdissa nyt!

Tämä koko perheen näytelmä on täynnä elämäniloa ja hauskoja sattumuksia sekä hersyviä sutkautuksia unohtamatta hassunkurisia roolihahmoja. Elloista on tehty jo kaksi elokuvaa, mutta teatterinäyttämöllä Ellan naama ei ole kovasti kulunut. Tuore, mutta tunnettu juttu sopii loistavasti Varkauden Teatterin linjaan. Ella & presidentin on dramatisoinut Jussi Helminen Timo Parvelan rakastettujen Ella-kirjojen pohjalta. Näytelmän runkoteoksena on kirja Ella ja Sampan urotyöt.

Erilaisuudesta syntyy yhteishenki
Ellan luokan oppilaat ovat kaikki rohkeasti omia persooniaan. Mm. Hanna on käytännöllinen, Tuukka on nero, Ella on herkkä ihastumaan, Pukari on päällepäsmäri, Samppa on herkkä ja Pate on… Pate! Luokan opettaja ei ole perinteinen auktoriteettijyrä vaan antaa tilaa myös lasten ajatuksille. Opettajalla itsellään on tosin valtataistelu meneillään toisen B-luokan opettajan, maisteri Piipun kanssa, ja tämä näkyy myös oppilaille. Niinpä aikuiset näyttäytyvät koomisemmassa valossa kuin lapset. 

Erilaisuus voi olla uhka tai voimavara, ihan näkökulmasta riippuen. Ellan luokassa erilaisuus onkin luokkaa yhdistävä tekijä. Ellan luokan toiminta muistuttaa meitä kaikkia siitä, kuinka tärkeää on oppia toimimaan yhdessä. Kyse on siis sosiaalisten taitojen oppimisesta, siitä, minkä opettamisesta peräänkuulutetaan. Maailma ei todellakaan aina ole reilu, mutta on helpompi hengittää, jos ei tarvitse tehdä kaikkea yksin.

Yleisötyötä kummiluokan muodossa
Ella näytelmän kummiluokkana toimii Joroisten yhtenäiskoulun 2-luokka. Harjoitusten alussa näyttelijät vierailivat koulussa ja oppilaat pääsivät mm. opettamaan lempileikkejään. Lisäksi kummiluokan oppilaiden töitä nähdään lavastuksessa.

 Iiris Salmelan vierailuohjaus
Ella ja presidentti on joroislaisen teatterialan moniottelijan Iiris Salmelan vierailuohjaus. Hänen edellisiä ohjauksia ovat olleet mm. kovasti pidetyt Pelastakaa Röllimetsä (2012) ja Heinähattu ja Vilttitossu  (2010).

Näytelmän lavastus on Sami Härkösen ja puvustus Taina Peltomäen.  Äänet ovat Jussi Heiskasen, valot Marko Etelärinteen ja kampaukset sekä maskeeraukset Riikka Hakamäen.

Näytelmän arvioitu kesto on noin 1 tunti 40 minuuttia sisältäen 20 minuutin väliajan.

Kantaesitys oli Turun Kesäteatterissa Vartiovuorella 18.6.2014. Oikeuksia valvoo Suomen Näytelmäkirjailijaliitto / Agency North

Lisätietoja:      ohjaaja Iiris Salmela, puh. 044 0602200

Valokuvia löydätte osoitteesta www.varkaudenteatteri .fi ja sieltä Media ja Kuvapankki
Kuvat: Varkauden Teatteri/Sini Tullila

Liput: 10-13 €. Myynti Varkauden Teatterin lippumyymälä, puh. 044 364  8830 osoitteessa Laivalinnankatu 29, 78200 Varkaus. Liput ovat myynnissä myös Lippupalvelussa.

ROOLIT

Ella.............................................. Marja Sundgren

Hanna........................................ Paula Heikkinen

Tuukka ..................................... Lauri Jurvanen

Samppa..................................... Markku Ryytty

Pate............................................ Miika Korhonen

Pukari........................................ Ville-Veikko Valtanen

Opettaja.................................... Jukka-Pekka Löhönen

Rehtori...................................... Annikka Kaistinen

Piippu........................................ Mirja Ryytty

Sinikka...................................... Janita Pulliainen

Timo.......................................... Sakari Kautto

Eetla........................................... Leena Liimatainen

Ville............................................ Pietari Räisänen

Punahilkka.............................. Pietari Räisänen

Susi............................................. Annikka Kaistinen

Isoäiti......................................... Sakari Kautto

Punahilkan äiti...................... Janita Pulliainen

Poliisit....................................... Janita Pulliainen ja

...................................................... Sakari Kautto

Presidentti............................... Sakari Kautto

Turvamiehet.......................... Janita Pulliainen ja

...................................................... Pietari Räisänen

Teatterissa …………………….Leena Liimatainen
paikannäyttäjä