« Takaisin

Äideistä parhain kantaesitykseen 2.2.2013

Rakastavan äidin varjo seuraa hänen elämäänsä vielä vanhanakin.
”Äidillä on Eero ja Eerolla äiti”, äidillä oli tapana sanoa. ”Emme me muuta tarvitse”.
Kun Eero oli kymmenvuotias, äiti lähetti hänet sotaa pakoon Ruotsiin. Vuosia myöhemmin Eeron sotaäiti Signe kuolee ja vastahakoisesti Eero matkustaa Ruotsiin hautajaisiin. Siellä hän saa mukaansa nipun kirjeitä, jotka oma äiti on lähettänyt Signelle. Paluumatkalla Eero alkaa lukea kirjeitä. Niitä lukiessa alkaa salattu totuus vähitellen paljastua Eerolle ja koko hänen maailmansa muuttuu.

Nyt Eero on jo yli kuudenkymmenen. Hän on elänyt koko ikänsä äitinsä varjossa. Vaiettu totuus on järkyttävä – mutta totuuden myötä elämä saa uuden käänteen. Ja lopulta Eero vapautuu äitinsä kahleista.
Heikki Hietamiehen romaani on koskettava kuvaus suomalaisen sotalapsen vaiheista. Varkauden näyttämöllä kantaesitys on kaukana tavanomaisesta.

Sotalasten kokemukset jälleen otsikoissa
Ruotsiin vietiin tai lähti toista maailmansotaa pakoon noin 72 000 lasta, Tanskaan 4 200 ja Norjaan noin 100 äitiä ja lasta. Noin 15 500 jäi palaamatta Suomeen. Ensimmäiset sotalapset matkustivat Turusta Tukholmaan 15.12.1939 Arcturus –laivalla. Ensisijaisesti mukaan otettiin kaupunkilaislapsia, sillä kaupungit olivat suurimman pommiuhan kohteita.
Keskustelu sotalapsista käynnistyi Neuvostoliiton sortumisen jälkeen 1990 –luvulla. Sotalapset järjestäytyivät ja perustivat ensimmäisen yhdistyksensä vuonna 1991. Nyt osa sotalapsista on alkanut vaatia korvauksia kokemastaan väkivallasta ja hyväksikäytöstä. Ruotsin valtio ei ole vielä suostunut suomalaisten vaatimuksiin, vaikka lastenkodeissa kaltoin kohdelluille ruotsalaislapsille on korvaukset jo luvattu.

Koko kansan Hietamies
Lappeenrantalaissyntyinen Heikki Hietamies on koko kansan tuntema toimittaja, juontaja, kirjailija ja koomikko. Hän on julkaissut useita romaaneja ja kirjoittanut tv-sarjoja. Hietamiehen Äideistä parhain -romaaniin löyhästi pohjaava samanniminen elokuva sai ensi-iltansa vuonna 2005. Romaani perustuu osittain Hietamiehen omiin kokemuksiin sotalapsena.

Pentti Pesän vierailuohjaus ja dramatisoin
Äideistä parhain –näytelmän on dramatisoinut ja ohjannut Varkauden Teatterille kuopiolainen pitkänlinjan teatterimies, ohjaaja/kirjailija Pentti Pesä.
Hän valmistui Suomen teatterikoulun ohjaajalinjalta vuonna 1966, tuli Kemin ja Oulun kautta Kuopion kaupunginteatteriin, josta jäi eläkkeelle vuonna 2006. Pentti Pesä on ohjannut kolmisen sataa näytelmää. Näiden lisäksi hänen kirjallinen tuotantonsa on merkittävä; romaaneja, lastenkirjoja, toistakymmentä dramatisointia, 120 Jerry Cottonia, satakunta romanttista sarjaa, länkkäreitä, arvosteluja, novelleja… Lista on pitkä.
Pentti Pesä on aikaisemmin ohjannut Varkauden Teatterille Kalle Päätalon romanien pohjalta dramatisoidun näytelmän Lentojätkä eli Vikke Nilon tarina vuonna 2009, Jotunin Miehen kylkiluun vuonna 2010 ja Solveigin laulun 2012.

Näytelmän kantaesitys on Varkauden Teatterissa 2.2.2013. Sen on dramatisoinut ja ohjannut Pentti Pesä , lavastaa Jukka Tyrväinen ja puvustaa Taina Peltomäki.  Näytelmän arvioitu kesto on n. 2 tuntia 10 minuuttia sisältäen 20 minuutin väliajan.